loader image
Reyonlar ve Ürünler Yükleniyor...
Lütfen Bekleyiniz
Uygulamayı indir daha hızlı ve güvenli işlem yap.

Kaşar Peyniri Çeşitleri

Kaşar Peyniri Çeşitleri

Kaşar peyniri Türk mutfağında önemli bir yer tutar. Türkiye’nin belirli il ve ilçeleri kaşar peyniri üretiminde ön plana çıkar. Yörenin coğrafya şartlarına uygun yetişen inekler ve koyunlardan elde edilen sütler yapılan kaşar peyniri lezzetini etkiler. Bu sayede yöresel ürünler kapsamında her bir yörenin kendine has kaşar peyniri bulunur. Kars, Ardahan, Erzurum, Zonguldak, Tekirdağ gibi şehirler kaşar peyniri üretimiyle ön plana çıkan illerdir.

Taze kaşar peynirleri arasında lezzet farklılıkları olduğu gibi eski kaşar peynirlerini de de lezzetler değişir. Taze ve eski kaşar peyniri dışında farklı çeşitlerde Kars kaşarı peynirleri de bulunur. Her bir peynir çeşidinin yapıldığı yöre farklıdır.

Taze Kaşar Peynir

Genellikle, inek ve koyun sütünden karışık yapılan taze kaşar peyniri, eski kaşar peyniri, göbek peyniri gibi peynirlerle aynı üretim şartlarına sahiptir. Diğer peynirlerden ayrılan noktası yoğurma işlemi ardından taze kaşar kalıplara dökülür. Sarartma işlemi için bu kalıplarda 10 güne kadar bekletilir. Bekleme süresi içerisinde peynirlerin her iki yüzü düzenli olarak silinir. Bu sayede kaşar peynir nemlenmesinin önüne geçilir. 10. günün ardından peynirler paketlenerek satışa sunulur.

Eski Kaşar Peyniri

Diğer kaşar peyniri çeşitlerine göre daha keskin bir aromaya sahip olan eski kaşar taze kaşarla benzer şekilde üretilir. Yoğurma işlemi ardından kalıpları alınan hakiki kaşar peyniri nisbi rutubette raflarında 20 gün kadar bekletilir. İlk 10 gün kaşarın çevresi kuruyana kadar düzenli olarak tuzlama işlemi gerçekleştirilir. 15:20 gram kadar tuz, peynirin tüm yüzeylerine eşit olacak şekilde sürülür. Bu işlem eski doğal kaşar peynirinin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Bekleme süresinin uzaması ve tuzlama işleminin artmasına bağlı olarak eski kaşarın bekletilme süresi uzatılabilir. Bu şekilde üretilmesi halinde yıllanmış eski kaşar peyniri çeşidi açığa çıkar. Taze kaşara göre daha keskin aromasıyla yıllanmış eski kaşar peyniri, peynir gurmelerinin sevdiği özel lezzetlerdendir.

Göbek Kaşar

Taze kaşar ve eski kaşar peyniriyle aynı üretim aşamasına sahip olan göbek kaşar her iki peynire göre daha yağlıdır. Taze kaşarın üretiminin yoğrulma evresi ardından belirli miktarda peynir ayrılır. Kalıplara dökülmeyen bu peynir göbek peyniridir. Yoğrulma işlemi ardından direkt paketlenmesi sayesinde daha yüksek oranda yağı sahip olur. Yağlı peynir severler tarafından daha çok tercih edilir. Taze kaşar peynire göre rengi daha sarıdır ve daha yoğun bir aromaya sahiptir.

Tekerlek Kaşar

Şekliyle tekerleği andıran tekerlek kaşar taze veya bekletilmiş olarak satışa sunulur. Taze kaşarın daha büyük ebatlardaki halidir. Bekletilmesi ile aroması yoğunlaşır. Kars yöresine ait gerçek kaşar peyniri çeşididir. Yüksek gramajlarda satıldığından peynir tüketimi yoğun olan kişiler tarafından tercih edilir. Bazı şarküteriler dilim olarak tekerlek kaşar satar. Bir tekerlek kaşar ortalama 12- 13 kilo civarındadır.

Kaşar Peyniri Siparişi

1 Kg Vakum Ambalajda.

(1.7-1.95 Kg Arası) Paket Ambalajda.

1 Kg Vakum Ambalajda.

1.9-2 Kg Aralığında Vakum Ambalajda.

500g Vakum Ambalajda.

1 Kg Vakum Ambalajda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu platform size daha iyi bir gezinme deneyimi sunmak için çerezleri (cookie) kullanır. Platformu kullanarak, çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.