Erzincan, mutfak kültürü açısından zengin potansiyel barındıran bir şehrimizdir. Bunda sahip olduğu iklim ve tarımsal üretim potansiyelinin rolü büyüktür. Erzincan şehri, Karasu nehri ve kolları tarafından sulanan ve verimli topraklar ile örtülü tektonik bir ova içeresinde yer almaktadır. Sahip olduğu iklim özelliklerinin de etkisi ile ovada, zengin bir çeşitlilik barındıran sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yapılması mümkün olmaktadır. Ayrıca ovayı çevreleyen dağlık alanlarda geniş çayır ve mera alanı varlığı, hayvancılığı da yörenin önemli bir ekonomik faaliyeti haline getirmiştir. Yörede yapılan bu ekonomik faaliyetler Erzincan mutfak kültürünün ortaya çıkmasında belirleyici olmuştur. Nitekim Erzincan mutfağı, genel olarak tahıllara ve özel olarak buğday ve hamur işlerine, nohut, fasulye gibi baklagillere, et, süt, tereyağı, yoğurt, peynir gibi hayvansal ürünlere, kurutulmuş meyve ve ürünlerine, sebze ve yenilebilir yabani otlara dayalı olup, tandır veya ocakta pişirme yönteminin ağırlıklı kullanıldığı bir mutfaktır.
