Tarımsal ürünler her yörede olduğu gibi Kars’ta da mutfağı şekillendirmektedir. Kars mutfağında öne çıkan yemek ve tatlılar hörre (un) çorbası, hangel, sulu köfte, erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, kaz yemeği, kesme aşı, kuymak, erişte aşı, çeçil peyniri, Kars kaşarı, Kars balı, nezik, katmer, kete, hasuda, umaç helvası olarak sıralanmaktadır. Kaz kültürü Karslılar için çok özel olup, eti çok sevilmektedir. Kar yağdıktan sonra kesilen kazların içleri kar ile ovulur ve tuzlanarak ayazda kurutulur. Bunun için yüksek bir yere asılır. Ardından kuruyan kazlar evin dışındaki sandıkların içerisinde muhafaza edilir. Kaz yemekleri ve bazı ekmek çeşitlerini pişirmek için tandır kullanılmaktadır. Yapılmış olan bir araştırma çalışmasında Kars’ı ziyaret eden turistlerin Kars dendiğinde akıllarına ilk gelen yöresel yiyeceklerin kaz, kaşar peyniri, piti ve bal olduğunu, ziyaretleri esnasında yöresel yiyeceklerden de en çok kaz, piti, evelik çorbası, hangel, kaşar peyniri ve balı deneyimledikleri sonucu elde edilmiştir.
Kars'ın başlıca yöresel ürün ve yemekleri şunlardır;
Kars ağırlıklı olarak kaşar, gravyer, çeçil, civil, göğermiş (küflü) yeşil peynir türleri ile ünlüdür.Kars Yöresel Ürün ve Yemekleri Nelerdir?
Kars Hangi Peyniri İle Ünlüdür?
Kars'tan Ne İstenir?