Geleneksel yöntemlerle üretilmiş, 1. sınıf kalitede Doğal ispir Fasulyesi Erzurum (Şeker), dogal ispir fasulyesi, beyaz, seker, kuru fasulye
Doğal İspir Fasulyesi Erzurum (Şeker) 1 Kg Erzurum’un İspir ilçesinde yetişen ispir fasulyesi, fasulye türleri arasında lezzeti ile ön plana çıkan fasulye çeşididir. Şeker fasulyesi olarak da adlandırılan İspir fasulyesi, damaklarda bıraktığı tat ile kuru fasulye yemeğine farklı bir soluk getirir. Sadece İspir ilçesinde yetişen bu fasulye türü, bizzat çiftçilerin elleriyle toplanarak hasat edilir. Doğal hayvan gübresiyle beslenmiş topraklarda büyümesi ve ellerle tek tek toplanması İspir fasulyesinin değerini arttırır. Maslahat profesyonel çalışma şartlarına sahip bir kuruluş olarak, alıcılarına %100 doğal, yerel üretim İspir fasulyeleri sunar. Hem ürün tedariği hem de kendi ürünlerini üreten bir firma olarak, Türkiye’nin dört bir yanının doğal ve yerel lezzetlerle buluşmasını sağlar. Kıymetli bir ürün olan İspir fasulyesi, farklı firmalar tarafından görünüş olarak İspir fasulyesine benzeyen diğer fasulyelerin İspir fasulyesi olarak adlandırılmasıyla satışa sundukları gözlemlenmiştir. Ancak gerçek bir İspir lezzeti için fasulyenin hakiki İspir fasulyesi olması gerekir. Maslahat, hakiki ürünlerle alıcılarını buluşturur. İspir fasulyesi, bir diğer adıyla İspir kuru fasulyesi İspir ilçesinin dağlık alanlarında yetişir. Nisan mayıs ayları gibi ekimi yapılan fasulye tohumları haziran aylarında dallanarak gelişimini sürdürür. Haziran ayında uzayan dallar ahşap destekler ile sabitlenir ve toprak çapalanarak havalandırılır. Haftada bir sulanması İspir fasulyesi yetiştiriciliğinde önemli bir kuraldır. Eylül ve ekim aylarında hasada hazır hale gelen İspir fasulyesi, bizzat çiftçiler tarafından ellerle toplanır. Hassas yapıları nedeniyle toplu toplama yöntemleri İspir fasulyeleri için uygun değildir. Her bir daldan özenle toplanan fasulye kalemleri, ardından benzer bir özenle ayıklanır. Her bir kalemden 3 veya 4 fasulye çıkar. Yetiştirme ve hazırlama evresi zahmetli bir fasulye çeşidi olan İspir fasulyesi, adeta köylerin simgesi halini almıştır. Bir yıl hasat alınan toprak ertesi yıl mutlaka hasada bırakılır. Bölgede her fasulye yetiştirmeye uygun olan alan bu sayede değerlendirilir. Bu durum İspir köylerinin 90’a yakının İspir fasulyesi yetiştiriciliği ile uğraşmasına olanak tanır. Yöre halkının yarısından fazlasının geliri İspir fasulyesinden gelir. Yöre halkı kurdukları halk pazarlarında ürünlerini satışa sunduğu gibi Maslahat gibi özel firmalar ile hasatlarını Türkiye geneliyle buluşturur. İspir fasulyesi, önemli bir protein kaynağıdır. İçerisinde bulunan potasyum, kalsiyum, çeşitli B vitaminleri ve E vitamini fasulyenin besleyiciliğini arttırır. Birçok sağlık probleminin oluşmasının önüne geçen fasulye, önemli bir enerji kaynağıdır. Tüketimi ardından uzun süreli tokluk sağlar. İçerisinde bulunan lifler sayesinde bağırsak sağlığını destekler. Kabuk yapısının ince ve pişme ile ayrılması sindiriminin daha kolay olmasını sağlar. Bu sayede tüketimi ardından kişiler herhangi bir sindirim problemi yaşamaz. Kuru baklagillerin sağlığa yararları herkes tarafından bilinirken İspir fasulyesinin bu özellikleri de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Kuru fasulye Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Osmanlı Döneminden günümüze yediden yetmişe herkesin sevdiği yemeklerden biridir. Kimi zaman kuşbaşı et kimi zamansa pastırmayla birleştirilerek içeriği zenginleştirilir. Bazı evlerde ve restoranlarda sade olarak da sıkça pişmektedir. Pişirme yöntemleri arasında düdüklü tencerede pişirmek yaygın olurken, güveç veya çanakta pişirme geleneksel pişirme yöntemlerini oluşturur. Bu pişirme teknikleri fasulyeden gelen lezzeti daha da arttırır. Ünlü kuru fasulye restoranları, kuru fasulye cinsi olarak İspir fasulyesini tercih ederler. Suyun içerisinde şişen İspir fasulyesi 6- 8 mm çapına sahip olurken su ile ağız doldurucu bir hal alır. Şeker denilmesine neden olan lezzeti sayesinde kuru fasulye yemeğine farklı bir soluk getirir. Özellikle Erzurum tereyağı gibi diğer yöresel lezzetlerle bir araya gelmesi yemekten alınan lezzeti daha da arttırır. İspir fasulyesinin çabuk pişiyor olması da önemli avantajlarından biridir. Diğer fasulyelere kıyasla çok daha hızlı pişiyor olması ve pişme ardından dağılmaması İspir fasulyesinin sevilen özellikleridir. Kısa süresi olan kişiler bile rahatça İspir fasulyesi pişirebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunur. Tüm kuru baklagillerde olduğu gibi İspir fasulyesi de pişirilmeden önce suda bekletilmelidir. Bu sayede pişme süresi kısalır ve lezzet artar. İspir fasulyesinin gerçek olması ilk dikkat edilmesi gereken husus olurken, temin edilen yer ve saklanma koşullarına da dikkat edilmesi gerekir. Kuru baklagiller uzun süreli güneş ışığına maruz kalma, nemli ortamlarda saklanma gibi etkenlere bağlı olarak bozulabilir. Nemli ortamlar fasulye içerisindeki mikroorganizma hareketliliğini arttırarak kurt üremesine neden olabilir. Bu durum fasulyelerin kullanım dışı kalmasına sebep olur. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için kuru fasulyeler kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Fasulyenin alınan yerin de benzer koşulları sağladığından emin olunmalıdır. Aksi takdirde fasulyeler lezzetlerini kaybederek beklenen tadı vermezler. Maslahat üretimin her aşamasında dikkat eden bir firmadır. Tedarik ettiği veya üretiminde rol aldığı tüm ürünler üzerinde titizlikle çalışır. İspir fasulyesinde de gerekli tedariklerin sağlanması ardından fasulyeler birer kiloluk şeffaf paketlere konulur. Hava ile teması kesilen fasulyelerin bozulmasının veya çevresel koşullardan etkilenmesinin önüne geçilir. Birer kiloluk paketler serin ortamlarda muhafaza edilir. İnternet üzerinden gelen siparişler aracılığıyla fasulyeler, istenilen adreslere iletilir. Birer kilo olması her daim taze ürün tüketimi için oldukça avantajlıdır. Özellikle, nadir fasulye yemeği yapan haneler için düşük kilolu alımlar ürün bozulmasının önüne geçer. Kişiler İspir fasulyelerinin bitmesi ardından rahatlıkla yeni bir paket tedarik edebilir. Maslahat, maslahat.com.tr adresinden veya tüm mobil uygulama mağazalarında bulunan Maslahat mobil uygulaması ile hizmet sunar. Kısa süre içerisinde aranan doğal ve yerli üretim ürüne erişmek Maslahat sayesinde mümkündür. Kaliteli, katkısız ve doğal ürünlere erişmek için güvenilir bir adrestir.İspir Fasulyesinin Özellikleri
İspir Fasulyesinin Günlük Beslenmede Yeri
İspir Fasulyesi ve Türk Mutfağı
İspir Fasulyesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
yeliz camcı –
Dünyaca üne sahip olan bir fasulye. Burdada hakiki olanı mevcut. Piyasada bu isimle satılanlara inanmayın.
osman can –
Hakiki ispir fasulyesi arıyorsanız buradan şaşmayın.
Maslahat –
Değerli müşterimiz; ürünlerimiz hakkında inceleme, değerlendirme ve yorumlarınızı rica eder keyifli alışverişler dileriz.