loader image
Reyonlar ve Ürünler Yükleniyor...
Lütfen Bekleyiniz
Uygulamayı indir daha hızlı ve güvenli işlem yap.

Tereyağı Nasıl Yapılır?

Tereyağı Nasıl Yapılır

Tereyağı Nasıl Yapılır?

Tereyağı Nasıl Yapılır

Tereyağı hayvansal kaynaklı yağlar arasında yer alır. Süt yağından elde edilen tereyağı iki şekilde elde edilir. Yapılma yöntemine göre gereken temel ihtiyaç, yağlı çiğ inek sütü veya taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Günümüzde evde yoğurt yapma oranı arttıkça kişiler kendi tereyağlarını da yapmaya başlamıştır. Süt kaynarken üzerinde biriken kaymakların veya ev yoğurdu üzerinde oluşan kaymağın bir araya getirilmesi ile tereyağı elde edilebilir. Elde edilen kaymak birkaç farklı yöntem ile tereyağına dönüştürülebilir. En çok tercih edilen ise derin bir kapta soğuk su ile kaymağın çırpılmasıdır. Yağ su yüzeyine çıkana kadar çırpma işlemine devam edilir. Yağın su yüzeyine tam olarak çıkması ardından kalan kısım süzgeç veya tülbent yardımı ile süzülür. İşlem sonunda tereyağı hazırdır.

Direkt olarak çiğ sütten elde edilen tereyağında ise çırpılma işleminin gerçekleştiği yer de oldukça önemlidir. Erzurum bölgesi gibi doğal tereyağı ile meşhur yerlerde ayrıştırma işlemi sırasında özel kazanlar kullanılır. Doğal çiğ inek sütleri kaynatılır ve kaynatma işlemi sırasında üzerinde biriken kaymak toplanır. Beklemeye bırakılan kaymaklar benzer bir şekilde soğuk su ile karıştırılır. Bu noktada üretim gerçekleştiren yere göre tereyağının aroması da değişkenlik gösterir. Bazı tereyağları daha tuzlu olabilmektedir.

Tereyağı Neden Tuzlu Olur?

Bazı üreticiler mayalama aşamasındayken süte tuz eklerler. Bu durum elde edilen kaymağın da tuzlu olmasını sağlar. Bir diğer yöntem ise yağın elde edildikten sonra yumuşamasını sağlamak için tuz eklenmesidir. Bu iki yapım yöntemi ortaya iki çeşit yağ çıkarır. Yemeklik ve kahvaltılık tereyağı olmak üzere hem lezzetleri hem de renkleri farklı olan iki çeşit tereyağı elde edilir. Kişiler kullanım alanları ve damak tadına göre iki yağdan birini seçebilir. Maslahat, kendi üretimi ile birlikte yerel üreticilerden tedarik ettiği eritilmiş tereyağı, sade tereyağı, saf tereyağı, erzurum tereyağı, yayık tereyağı ve mandıra tereyağı gibi çeşitler sunduğu gibi bazı yağlar her iki tüketim için de uygun olmaktadır.

Tereyağı üretildiği yöreye göre de değişir. Tereyağı üretiminde kullanılan sütün yağ miktarı ve lezzeti tereyağı lezzetini direkt olarak etkiler. Yağ oranı yüksek sütlerden daha çok tereyağı elde edilir. Yörenin geleneklerine göre içerisine konulan tuz miktarı da değişir. Bundan dolayı tereyağı alırken hangi yöreye ait olduğuna da dikkat edilmelidir.

Yemeklik ve Kahvaltılık Tereyağı Arasındaki Fark Nedir?

Tereyağı yemeklere aroma ve lezzet katan sağlıklı bir yağdır. Bazı uzmanlar günde belirli miktarlarda tereyağı kullanımını şiddetle önerir. Yemeklerine tereyağı eklemek isteyen kişiler yemeklik tereyağı tercih eder. Yemeklik tereyağı daha sarı renkli ve daha tuzlu bir tereyağıdır. Bu özelliği sayesinde içerisine konulduğu yemeğe kendine has bir aroma katar.

Kahvaltılık tereyağı ise daha az tuzlu ve daha beyaz renklidir. Ekmek üzerine rahatça sürülebilecek bir kıvamdadır.

Bazı üreticiler kullandıkları tuz miktarı ve ayrıştırma yöntemine göre her iki tüketim şekline de uygun tereyağı üretir. Maslahat bünyesinde yer alan tereyağları arasında farklı yörelere ait farklı veya aynı tüketim şekline uygun tereyağları bulmak mümkündür.

Tereyağ Siparişi

450,00 KDV Dahil

1 Kg Vakum Ambalajda.

450,00 KDV Dahil

1 Kg Vakum Ambalajda.

1.126,00 KDV Dahil

2.6 Kg Pet Ambalajda.

195,00 KDV Dahil

500g Vakum Ambalajda.

1.895,00 KDV Dahil

4.8 Kg Kova Ambalajda.

220,00 KDV Dahil

500g Şişe Ambalajda.

650,00 KDV Dahil

1 Kg Vakum Ambalajda.

315,00 KDV Dahil

1 Kg Vakum Ambalajda.

380,00 KDV Dahil

1 Kg Vakum Ambalajda.

https://bit.ly/3zzZxv4

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu platform size daha iyi bir gezinme deneyimi sunmak için çerezleri (cookie) kullanır. Platformu kullanarak, çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.